Ana Sayfa » , , , » Lifle Beslenme Lif Yiyerek Zayıflama ve Kas Yapma Teknikleri

Lifle Beslenme Lif Yiyerek Zayıflama ve Kas Yapma Teknikleri

Yazar Blogspot on 28 Şubat 2014 Cuma | 01:38


Lifli besinler tüketmenin sağlıklı beslenme düzeni açısından önemi son yıllarda üzerine basıla basıla vurgulanmaktadır. Sağlık için, lif açısından zengin bir beslenme düzeninin büyük önem taşıdığını artık hepimiz biliyoruz. Peki, lifli ya da diğer adı ile posalı beslenme nedir? Neden faydalıdır? Prof. Dr. Banu Çaycı, merak ettiğiniz soruların yanıtlarını verdi...

Lifli besinlerin ortak özelliklerinin su emmeleri ve şişmeleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Banu Çaycı, sağlıklı bir diyetin parçası olarak lif açısından zengin tam tahılları tüketmenin kalp hastalığı ve kabızlık riskini azaltabildiğini ve kilo kontrolüne yardımcı olabileceğini ifade etti.
Herbalife Türkiye Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Prof.Dr.Banu Çaycı, beslenme düzenindeki lif miktarının artmasının, gıdalardan alınan kalori miktarını azaltmaya yardımcı olduğunu ve bunun da uzun vadede kilo kontrolü sağlamayı desteklediğini söyledi:

"Yapılan çalışmalar, bağırsak adenomu (polip) gelişiminin yeterli miktarda lifli beslenmeyle yüzde 25-30 oranında engellendiğini göstermektedir. Lifler, bağırsak hareketlerini hızlandırarak bağırsakta oluşan kanserojen maddelerin hızlı bir şekilde atılımını sağlar. Liflerin kabul edilen bir başka faydası da gıdalarla alınan yağların bağırsaktan emilimini yüzde 30 oranında azaltabileceğidir."

Prof.Dr.Banu Çaycı, lifli gıdalara örnek olarak tam tahıllı ekmek, kahverengi pirinç, makarna, yulaf, fasulye, bezelye, mercimek, tahıllar, çekirdekler, meyve ve sebzeleri gösterdi.

İkiye ayrılıyorlar

Liflerin çözünebilen ve çözünmeyenler olmak üzere ikiye ayrıldığını ifade eden Prof. Dr. Çaycı, bu iki grup lifi şöyle anlattı:
1. Çözünebilen lifler: Suda çözündüklerinde jelimsi bir maddeye dönerler. Çözünebilen lifler midenin boşalma süresini uzatarak şekerin daha yavaş serbest bırakılıp özümsenmesini sağlar. Aynı zamanda kandaki kolesterol düzeyini düşürürler. En çok bezelye, havuç, fasulye, narenciye ve arpada bulunur.

2. Çözünmeyen lifler: Sindirim sisteminde besinlerin hareketini artırarak kabızlık şikayetini önlerler. Kepekli un, tam buğday, fındık, yeşil fasulye, patates, sebzeler ve karnabahar iyi bir lif kaynağıdır.
Baklagiller liften yana çok zengin

Her hafta en az üç defa fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagillerden tüketilmesini öneren Prof. Dr. Banu Çaycı, baklagillerde, tüm diğer besinlerden daha çok lif bulunduğunu hatırlattı. Ayrıca, elma ya da armut gibi kabuğu ile yenen meyvelerin, kabuğu soyulmuş meyvelere kıyasla daha çok lif içerdiğinin de altını çizdi.

Ne kadar lif almamız gerekir?
Ortalama olarak bir insanın günde 25-30 gram lif tüketmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Banu Çaycı, bitkisel lif takviyelerinin de günlük lif alımını destekleyeceğini hatırlatarak, önerilen miktarda alınamaması durumunda takviyelerden de yararlanılmasının önemine dikkat çekti.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Ana Sayfa | Reklam Ver |İletişim
Copyright © 2013. Türkiye Haberleri,Siyaset,Ekonomi,Yerel Seçimler,Spor - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..